Türkiye, yaptırımların Lockheed planlarını kesintiye uğratmasının ardından kendi deniz füze fırlatma sistemini yapacak
MERSİN, Türkiye — Deniz platformları satın alma yetkilisi Alper Köse, Amerikan yaptırımlarının orijinal tedarik planlarını bozmasının ardından Türk savunma şirketi Roketsan’ın ülkenin ilk yerli firkateyni için dikey bir fırlatma sistemi geliştireceğini söyledi.
Milli Dikey Atis Sistemi (veya İngilizce olarak Ulusal Dikey Fırlatma Sistemi) anlamına gelen geleceğin MDAS’ı, Türkiye’nin I sınıfı fırkateynlerinin lider gemisi olan TCG İstanbul’u donatacak. Türkiye’nin üst düzey savunma tedarik yetkilisi İsmail Demir, 23 Ocak’ta savaş gemisinin denize indirilmesi töreninde gemiye yerli bir VLS takılacağını duyurmuştu. Şimdiye kadar, ulusal füze fırlatma sistemini kimin üreteceği ve özelliklerinin ne olacağı belli değildi.
Hükümet başlangıçta Amerikan firması Lockheed Martin tarafından yapılan Mk 41 VLS’yi kurmayı planladı. Ancak ABD’nin Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası aracılığıyla Türkiye’ye uygulanan yaptırımlar, MK 41 VLS’nin satışını engelledi. ABD, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasının ardından yaptırımları gündeme getirdi.
Savunma tedarik ajansı Savunma Sanayii Başkanlığı veya SSB’deki deniz platformları birimine liderlik eden Köse, hükümetin MDAS’ı geliştirmek için füze üreticisi Roketsan’ı tuttuğunu söyledi.
“FMS, ABD yapımı Mk 41’i Milgem [deniz projesinin] beşinci gemisi için dikey fırlatma sistemi olarak kullanmak için onaylanmadı. Böylece Roketsan ile bir anlaşma imzaladık ve sözleşmeyi Roketsan’ın VLS’yi geliştireceği şekilde yeniden düzenledik.”
Projede çalışan bir taşerondan bir kaynak, Türk Birliği’ne MDAS’ın Mk 41’e benzeyeceğini söyledi. “Ancak, yüksekliği gibi bazı yapısal farklılıkları var. MDAS, 8 metre uzunluğunda olacak – Mk 41’den 30 santimetre daha uzun, ”dedi kaynak, isminin açıklanmaması koşuluyla.
Kaynak, “Sistem, HİSAR karadan havaya füze ailesi… ve ATMACA gemisavar füzeleri de dahil olmak üzere yerli füzeleri denize indirebilecek ve fırlatabilecek” dedi. “Türkiye, son on yılda yerli bir füze fırlatma sistemi geliştirmek için yeterli bilgi birikimini kazandı. MDAS projesi üzerinde çalışıyoruz ve TCG İstanbul’un kabul denemelerinden önce hazır hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Kaynak, projenin maliyeti hakkında bilgi vermeyi reddetti.
MDAS’ın başlangıçta 2027 yılına kadar Türk Donanması ile hizmete girmesi planlanan gelecekteki TF2000 sınıfı hava harp muhripinin donatılması planlanmıştı. Ancak yaptırımlar sonucunda planlar değişti ve SSB projeyi hızlandırdı. SSB’nin gündemine göre ilk I sınıfı fırkateynin 2023 yılında hizmete girmesi bekleniyor.
MDAS varyantlarının şu anda test edilmekte olan iki Türk silahını piyasaya sürmesi bekleniyor: uzun menzilli hava savunma füzesi Siper veya Hisar-U; ve seyir füzesi Gezgin, taktik kara saldırı görevleri içindi.