
Türkiye, Şimşek Eğitim Sistemini Kamikaze İnsansız Hava Aracına Dönüştürüyor
Mersin, Türkiye – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Şimşek eğitim sistemini kamikaze drone’a dönüştürdü.
Yüksek hızlı hedef-insansız hava aracı sistemi programı, Türk ordusunun hava hedeflerine karşı eğitim ihtiyacını karşılamak, düşman uçaklarını veya füzelerini simüle etmek için 2009 yılında başladı. Turbojet ile çalışan, 15.000 fit yüksekliğe uçabilen maksimum 400 knot (740 kph) hıza sahip yüksek hızlı bir platform olarak oluşturuldu.
TUSAŞ’ın başkanı Temel Kotil, 25 Nisan’da CNN Türk ile yaptığı röportajda, sistemin artık kamikaze drone olarak kullanılabileceğini söyledi.
“5 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor ve bir İHA’dan fırlatıldığında yaklaşık 100-200 kilometre uçabiliyor. Yılda 100 Şimşek insansız hava aracı üretiyoruz ”dedi.
TUSAŞ, değişiklik hakkında ek ayrıntı sağlamadı.
2020 yılına kadar Şimşek, mancınık sistemiyle askeri tatbikatlara katıldı, ancak geçen yıl TUSAŞ, Şimşek’i savaşta kanıtlanmış Anka drone ile entegre etti .
Şimşek’in kamikaze çeşidi, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen Harop gibi pek de başıboş bir mühimmat değil . Bir uçağı simüle etmek için tasarlanmıştır; hızı ve çevikliği, başıboş bir mühimmattan daha iyidir, ancak Harop daha büyüktür, daha geniş bir menzile sahiptir ve daha fazla patlayıcı taşıyabilir. Ancak Şimşek daha ucuz ve üretimi daha kolay.
Optik sensörlerin ve veri bağlantı yeteneklerinin eklenmesiyle, Şimşek oyalanmak için kullanılabilir. Ancak bu eklemeler, uçuş performansını olumsuz etkileyecek ve maliyetleri artıracaktır.
Şimşek’i TUSAŞ’ın Anka ve Aksungur gibi daha büyük savaş drone’larına entegre etmek , gelişmiş menzil ve hız sağlıyor. Bir insansız hava aracından fırlatılan Şimşek, düşman hava savunmalarını karıştırmak için bir yem olarak kullanılabilir. Patlayıcıların eklenmesi bir bonus, ancak 5 kilogram, düşman zırhlı bir birimi etkisiz hale getirme yolunda pek bir şey yapmaz.
Şimşek’in kamikaze versiyonunun operasyonel kullanıma hazır olduğu bildiriliyor; ancak TUSAŞ, hala taşıma kapasitesini ve manevra kabiliyetlerini geliştirmek için çalışıyor.

