Dört robotik araç, Türk Silahlı Kuvvetleri sözleşmesi için yarışıyor
Savunma Sanayi,  Teknoloji

Dört robotik araç, Türk Silahlı Kuvvetleri sözleşmesi için yarışıyor

MERSİN, Türkiye — Dört insansız kara aracı, gücün orta sınıf UGV projesi kapsamında Türkiye ordusuyla hizmete girmek için yarışıyor.

Türkiye’nin en büyük savunma şirketi Aselsan, Aslan UGV ile yarışmaya katılıyor, Havelsan ise Barkan’ını atıyor; Best Group, Fedai’sini sunuyor; ve Elektroland Defence, Hançer’ını teklif ediyor. Dört UGV’nin tamamı, Aselsan’ın SARP uzaktan kumandalı silah sistemi ile donatılmıştır.

Türkiye’nin üst düzey savunma tedarik yetkilisi İsmail Demir tarafından yapılan açıklamaya göre, yerli olarak üretilen UGV’ler yarışmanın son aşamasına geldi. Finalistler 7.62 mm’lik toplarıyla atış testleri gerçekleştirdiler ve yarışmanın önümüzdeki ay sona ermesi planlanıyor.

İnsansız sistemlerdeki tecrübemizi ve başarımızı hava araçlarında olduğu gibi deniz ve kara araçlarında da göstermeye kararlıyız. Orta Sınıf 1. Seviye İnsansız Kara Aracı Projemiz kapsamında başlattığımız prototip yarış faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi. Demir 27 Haziran’da tweet attı.

Demir, UGV’lerin değerlendirileceği beş kategori tanımladı: genel denetim, hareketlilik, özerklik, ateşleme ve performans. Gizlilik nedeniyle daha fazla ayrıntı verilmedi.

Türk Birliği’ne birkaç günlüğüne yarışmaya katılan bir endüstri yetkilisi, anonimlik koşuluyla birden fazla platformun askeri proje kapsamında bir sözleşme imzalayabileceğini söyledi. Kaynak, Türkiye’nin savunma tedarik ajansı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, her kazananla UGV’lerin satın alınması için bir anlaşma imzalayacağını ve seri üretimi destekleyeceğini ekledi.

Havelsan tarafından geliştirilen Barkan UGV. 
(Havelsan)

Havelsan, şirketin daha hızlı ve daha etkili savaş alanı teknolojisini hedefleyen “dijital birlik” konseptini ilerletmek için Barkan’ı ilk kez Şubat ayında görücüye çıkardı. UGV, uzaktan kumandalı bir silah sistemi, elektro-optik sensörler ve veri bağlantı sistemleri ile donatılmıştır. Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında ve bulutların altında uçan İHA’larla iletişim kurabiliyor.

Best Group tarafından geliştirilen Fedai UGV. 
(Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı)

Best Group’un Fedai’si (İngilizce “Bodyguard” anlamına gelir) Türk ordusunun gözetiminde tasarlandı. Fedai 400 kilogram ağırlığında ve 400 kilogram çekme kapasitesine sahip. Palet genişliği 500 mm olup, maksimum 10 km/s hıza çıkabilmektedir. Ayrıca operatörünün görüş alanı içinde 1.000 metrelik bir çalışma menziline sahiptir ve görüş hattının 300 metre ilerisine kadar görev yapabilir. 7,62 mm top taşıyabilen iki eksenli jiroskop destekli stabilize tabanca sistemine sahiptir.

Elektroland Defence tarafından geliştirilen Hancer. 
(Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı)

Hancer (İngilizce “Dagger” anlamına gelir) Electroland Defense tarafından beş ay boyunca geliştirildi. 500 kilogram taşıma kapasitesi vardır ve 3 saatlik şarjdan sonra 6 saat çalışabilir. UGV, operatörünün 1.500 metre yakınından kontrol edilebilir. Hancer’in hareketli palet sistemi, engebeli arazide bir avantaj sağlar ve yüzde 60’lık bir dikey eğim, yüzde 30’luk bir yan eğim ve 60 santimetre çapındaki hendeklerin üstesinden gelebilir. 7,62 mm uzaktan silah sistemi veya 40 mm bombaatar ile donatılabilir.

Aselsan tarafından geliştirilen Aslan UGV. 
(Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı)

Aselsan, Aslan teklifi (İngilizce’de “Lion” anlamına gelir) için spesifikasyonlar sunmadı, ancak sistem, aynı insansız kara araçları sınıfında oldukları için rakiplerine benziyor. Aselsan, Türk ordusunun patlayıcı tehditleri etkisiz hale getirmek için kullandığı Kaplan UGV ailesini de geliştirdi ve şirket, teknolojiyi Aslan sistemi için bir temel olarak kullandı. Aslan kontrol edilebilir ve uydu üzerinden veri iletilebilir. Kaplan’a 7.62 mm uzaktan silah sistemi takılabilir.

Yazar: Kürşat Keskin

turkbirligi.com.tr Kurucusu

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir