BMC, Türk Hisselerini Yerel Çelik Üreticisine Satacak Altay Tankı t1 t2
ANKARA – Zırhlı araçlar ve tanklar üreten bir Türk-Katar ortak girişimi olan BMC, Türk hisselerinin çoğunluk hissesini bir Türk çelik üreticisine satmak için görüşmelerin son aşamasında olduğunu söyledi.
BMC, Türkiye’nin ilk yerli yeni nesil muharebe tankı Altay’ı üretiyor.
BMC’nin Türk hisseleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yakın yardımcıları Türk işadamları Ethem Sancak ve Talip Öztürk’e ait . Sancak daha önce Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nde üst düzey bir yetkiliydi.
Sancak-Öztürk, hisselerinin yüzde 51’ini Erdoğan’la da yakın bağları olan önde gelen demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding’e satacak. Tosyalı, üç kıtada üç tesis işletiyor ve yılda altı milyon ton çelik üretiyor. Şirket 10.000’den fazla kişiyi istihdam etmektedir. Diğer ticari çıkarları arasında denizcilik, liman işletmeciliği, dış ticaret ve elektrik üretimi yer almaktadır.
“Taraflar bu anlaşmayı sonuçlandırmaya yaklaştı. Üst düzey bir BMC yetkilisi Gazetecilere verdiği demeçte, şu anda nihai mali ayrıntıları [müzakere ediyorlar] ”dedi.
BMC, 2020 savunma gelirine dayanarak, Savunma Haberleri Top 100 yıllık sıralamasında yaklaşık 533 milyon dolar eşdeğeri ile 89. sırada yer aldı .
Altay için motor ve şanzımanı içerecek bir güç paketi için Alman ihracat lisanslarını kazanamayan BMC, kısa bir süre önce iki Güney Koreli savunma teknolojisi firması ile Hyundai Rotem aracılığıyla teknik bilgi almayı kabul etti: motor üreticisi Doosan ve Otomatik şanzımanlar üreten S&T Dynamics.
Türkiye, Altay’a Alman MTU motoru ve RENK şanzımanı ile güç vermeyi umuyordu, ancak son yıllarda Türkiye’ye uygulanan federal silah ambargosu nedeniyle Alman üreticilerle görüşmeler başarısız oldu. Almanya, Suriye iç savaşına karıştığı için Türkiye’ye ihracatı sınırlı olan birkaç Avrupa hükümetinden biridir.
Şirket kaynakları, Güney Kore’nin planının Altay’a uyup uymayacağını belirlemek için yapılan testlerin birkaç ay süreceğini söyledi. Türk hükümeti başlangıçta Altay’ı 2020’de ordunun envanterine koymayı umuyordu.
Milyar dolarlık Altay sözleşmesi, 250 birimlik bir başlangıç partisinin üretimini, yaşam döngüsü lojistik desteğini ve bir tank sistemleri teknoloji merkezinin yüklenicisi tarafından kurulmasını ve işletilmesini içermektedir. Sözleşmenin bir parçası olarak BMC, insansız bir yangın kontrol ünitesiyle bir tank tasarlayacak, geliştirecek ve üretecek.
Altay programı iki aşamaya ayrılmıştır: T1 ve T2. T1, ilk 250 üniteyi kapsar ve T2, tankın gelişmiş versiyonunu içerir. Türkiye ayrıca sonunda insansız bir versiyon olmak üzere 1.000 Altay üretmeyi planlıyor.
Yazar: Kürşat Keskin