18 Ekim Azerbaycan’ın Bağımsızlığının Yeniden Kazanılması Günü Kutlu Olsun

1988 ve 1990’lı yıllar Azerbaycan Cumhuriyeti için bağımsızlığa giden süreç olarak çok zorlu ve kanlı bir dönem oldu. Nitekim 1980’li yıllarda ekonomik sorunlar yaşayan Sovyetler Birliği’ni ekonomik açıdan (yeraltı zenginlikleriyle) ayakta tutan Azerbaycan, Sovyetler için büyük önem arz etmekteydi.

Bu dönemde Ermenistan Sovyet Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesi dahilindeki şehirlerde ve onun etrafındaki diğer şehirlerde hak iddia etmesi ve bunun üzerine ermenilerin bu bölgelerde Azerbaycanlılara karşı 1913,1915,1918 yıllarındaki gibi etnik temizleme ve soykırım planlarına yönelmesi, bölgedeki çatışmaların şiddetinin büyümesine yol açtı.SSCB’nin, Azerbaycan’ın yer altı zenginlikleri nedeniyle Dağlık Karabağ bölgesine yönelik etnik temizleme politikası kapsamında Ermenistan’a destek vermesi üzerine, Azerbaycan halkı 1988 yılından 1991 yılına kadar “Azatlık Meydanı”nda bağımsızlık nöbeti tuttu ve 17 Kasım 1988 tarihi Azerbaycanda “Milli Uyanış (Milli Dirçeliş) Günü” olarak resmi şekilde 17 Kasım 1992’de kabul edildi. Bu tarihten itibaren de devlet günü olarak kutlanmaktadır.

1988 yılında başlayan “Milli Uyanış Harekatı”, halkın başkent Bakü’deki Azatlık Meydanı’nda 4 yıla kadar süren bağımsızlık mücadelesi için düzenlediği miting nöbetleri ile Azerbaycan halkının güçlü iradesi ve azmi sonucu; dönemin Azerbaycan Parlamentosu konumundaki ‘Azerbaycan Yüksek Konseyi’nde 30 Ağustos 1991’de bağımsızlık ilan edilmesi yönündeki bildiri kabul edilmiştir.Azerbaycan halkı, Azatlık Meydanındaki bu bildiri ile aydınlatıldı. Dönemin Azerbaycan Parlamentosu’nda 1991 Eylül ayı boyunca Azerbaycan’ın SSCB’den ayrılarak bağımsızlığın ilan edilmesinin tartışıldığı kapalı oturumlar gerçekleştirildi. Nihayet 18 Ekim 1991 gününe gelindiğinde ise “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Bağımsızlığı Hakkında Anayasa Akti” Parlamentonun oy birliği ile kabul edildi ve 18 Ekim 1991’de Azerbaycan Cumhuriyeti son kez ve ilelebed bağımsızlığını ilân etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 15 Ekim 2021 tarihli kararıyla 18 Ekim günü “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının Yeniden Kazanılması Günü” olarak taclandırılmıştır.Bu vesile ile 18 Ekim günü “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının Yeniden Kazanılmasının 32. Yıl dönümü kutlu olsun.

Saygılarımla:

İstihbarat ve Diplomasi Uzmanı Dr Elvin Abdurahmanlı